Kolajen gerçekten etkili mi?
Kolajen hayvanlarda bulunan bağ dokuların temel proteinidir. Deri, kıkırdak, kemik gibi dokularda bulunur ve memelilerdeki protein yapının önemli bir kısmını oluşturur. Çok sayıda farklı çeşidi olsa da vücutta en çok Tip I, Tip II ve Tip III kolajen bulunuyor.
Kolajeni takviye olarak almak gerekli mi?
Kolajen sentezi çoçuk ve gençlerde çok yüksek oranda gerçekleşiyor. Yetişkinlikte kolajen sentezi azalmaya başlıyor. Bu sebeple belirli bir yaş sonrasında azalan kolajen salgısını destekleyecek bir beslenme düzeni daha da önemli bir hal alıyor. Kolajen takviyesini dışarıdan almak ise bir uzman desteği ve yönlendirmesi ile daha güvenli.
Hangi yiyeceklerle kolajen sentezini destekleyebiliriz?
Vücudumuzda çok yüksek oranda bulunan bir proteindir kolajen. Bazı besinleri tüketerek kolajen sentezini destekleyebiliriz.
- C Vitamini: C vitamini büyüme faktörü benzeri özellikler taşıdığı için C vitamini içeren besinler tüketmek kolajen sentezini artırır. C Vitamini içeren besinler turunçgiller, yeşil biber, maydanozdur.
- Beta Glukanlar: Beta glukanlar yulaf, arpa, buğday, maya gibi besinlerde bulunan bir karbonhidrat çeşididir. Yapılan çalışmalar bu besinleri tüketmenin kolajen sentezini olumlu yönde desteklediğini göstermektedir.
- A Vitamini: Yapılan çalışmalar özellike retinol içeren besinlerin kolajen sentezini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Karaciğer, peynir, yağlı balık, süt ve tereyağı, havyar, haşlanmış yumurta en iyi retinol kaynaklarıdır.
- Beslenmemizde yukarıdaki besinlere yer vererek kolajen sentezini desteklememiz mümkün. Ne kadar çeşitli bir beslenme düzenine sahipsek bedenimiz de kendi dengesini o kadar kolay buluyor ve bu da sağlığımızın en kilit noktalarından bir tanesi. Tek yönlü beslenme değil, çok yönlü bir beslenme düzeniniz olsun!
Yazı alıntı: up